Κυριακή, 17 Μαΐου 2009

Στη Φλωρεντία

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας η Φλωρεντία, μια πόλη-θησαυρός της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπου επισκεπτόμαστε τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Παναγία των Λουλουδιών).


Ο ναός βρίσκεται σε μια ωραιότατη αναγεννησιακή πλατεία, την πλατεία της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, η οποία κοσμείται με χάλκινες κρήνες. Ο εκπληκτικός τρούλος του ναού σχεδιάστηκε από τον Φιλίπο Μπρουνελέσκι και απηχεί την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης.


Απέναντι από την Παναγία των Λουλουδιών βλέπουμε το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη, πιθανώς το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο στην Φλωρεντία, που περιέχει πολλά κλασικά στοιχεία, η χρήση των οποίων συνέβαλε στο να αναπτυχθεί στη Φλωρεντία η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική τον 15ο αιώνα.

Στη Φλωρεντία

Στην Γκαλερί Ουφίτσι θαυμάσαμε καταπληκτικά έργα τέχνης. Η συλλογή του μουσείου αυτού είναι από τις περιφημότερες στον κόσμο και περιλαμβάνει υπέροχα έργα ζωγραφικής από τον 13ο ως τον 18ο αιώνα. Κάθε πίνακας μας προκαλούσε και διαφορετικό συναίσθημα. Πήραμε όμως μόνο μια μικρή γεύση, καθώς χρειαζόμασταν μέρες ολόκληρες για να τους δούμε καλύτερα.

Στον εξωτερικό χώρο της Γκαλερί μας εντυπωσίασαν διάφορα αγάλματα, επηρεασμένα από την Αρχαιότητα.Στη Σιένα

Επόμενος σταθμός μας η Σιένα. Μετά από περιπλάνηση στα υπέροχα στενά δρομάκια ξεπροβάλλει μπροστά μας η εντυπωσιακή πλατεία Πιάτσα ντελ Κάμπο σε σχήμα αχοιβάδας, όπου δεσπόζει το Παλάτσο Πούμπλικο, έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με έργα μεγάλων ζωγράφων της Σχολής της Σιένα, με έντονες επιρροές από την Αναγέννηση.


Η Πιάτσα ντελ Κάμπο είναι μια πλατεία πετρόχτιστη με τους τουρίστες και τους ντόπιους να λιάζονται ξαπλωμένοι στο πλακόστρωτο. Γύρω από την πλατεία υπήρχαν πολλά τουριστικά μαγαζιά όπου είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε παραδοσιακή πίτσα και να απολαύσουμε έναν γευστικό ιταλικό καφέ. Εδώ φάγαμε και το μεγαλύτερο και νοστιμότερο παγωτό.

Άλλο ένα δείγμα ιταλικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής είναι ο καθεδρικός ναός της Σιένα. Χρωματικά εφέ, μαρμαροθετήματα και ποικιλία γλυπτών μοτίβων κοσμούν το εξωτερικό του ναού.

Σάββατο, 2 Μαΐου 2009

Στη Ρώμη

Τελευταίος προορισμός του ταξιδιού μας η Ρώμη. Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το Βατικανό. Μπροστά μας απλώνεται η Πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ελλειπτικό σχήμα. Στο κέντρο δεσπόζει ο ναός του Αγίου.

Δεξιά και αριστερά από το ναό δύο ημικυκλικές κιονοστοιχίες που αποτελούνται από γιγάντιους δωρικούς κίονες, παραστάτες και αγάλματα στην κορυφή.


Επόμενη στάση μας το Κολοσσαίο. Το αμφιθέατρο αυτό είναι χτισμένο σύμφωνα με τον κλασικό κανόνα: δωρικοί κίονες στο πρώτο επίπεδο, ιωνικοί στο δεύτερο και κορινθιακοί στο τρίτο επίπεδο.


Εντυπωσιακό και το εσωτερικό του Κολοσσαίου. Στο χώρο της αρένας που έχει πια καταστραφεί, φαίνονται σήμερα οι στοές και οι υπόγειες δίοδοι. Από εκεί περνούσαν οι επώνυμοι θεατές για ν’ αποφύγουν τα πλήθη, αλλά και οι μονομάχοι και τα ζώα για να ανεβούν στην αρένα.

Δίπλα στο Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου. Το μεγαλύτερο μέρος του διάκοσμου της Αψίδας προέρχεται από άλλα μνημεία που έκτισαν προγενέστεροι αυτοκράτορες. Έτσι, το πορτρέτο του Κωνσταντίνου είναι παλιότερο πορτρέτο του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, στο οποίο έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Μπροστά στην Αψίδα αυτή οι καθηγητές μας φρόντισαν και για την καλή φυσική μας κατάσταση!


Στη Φοντάν Ντι Τρέβι κάναμε τις ευχές μας! Στο κέντρο της κρήνης ο Ποσειδώνας με δύο Τρίτωνες που παλεύουν ανάμεσα στα βράχια με δύο άλογα (το ένα ήρεμο και το άλλο αγριεμένο, όπως οι διαφορετικές όψεις της θάλασσας). Αριστερά του Ποσειδώνα το άγαλμα της Αφθονίας και δεξιά της Υγείας.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου τι να πρωτοδούμε! Στεκόμαστε μπροστά στο Παλάτσο Σενατόριο (Μέγαρο της Συγκλήτου).

Στο κέντρο της διπλής σκάλας που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο, μια εντυπωσιακή κρήνη. Στην εσοχή της κρήνης η «Dea Rom», μια σύνθεση από δύο αρχαία πέτρινα αγάλματα της Αθηνάς, θεάς της σοφίας και του πολέμου.

Κι όσο για τις ιταλικές γεύσεις που δοκιμάσαμε...., θα μας μείνουν αξέχαστες!

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Φωτογραφίες της Εκδρομής μας

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τη μαγευτική Φλωρεντία. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη μεσαιωνική πόλη Σιένα και καταλήξαμε στη Ρώμη. Όλοι μας ομολογήσαμε ότι οι μέρες δε μας έφτασαν για να δούμε και να θαυμάσουμε όσα θα θέλαμε... Γυρίσαμε όμως γεμάτοι εικόνες και δυνατές αναμνήσεις.

Συνοδοί στην εκδρομή ήταν οι καθηγητές υπεύθυνοι των πολιτιστικών προγραμμάτων. Αρχηγός ο διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Χρήστου.