Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Η Πολιτιστική Επιρροή των Ελλήνων στο Ρωμαϊκό Πολιτισμό

Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν με τη βία την Ελλάδα, που ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένη πολιτιστικά. Οι στρατιωτικά ισχυρότεροι Ρωμαίοι επηρεάστηκαν από τα πολιτιστικά επιτεύγματα των Ελλήνων, ο Ρωμαϊκός Πολιτισμός ανατράφηκε από τον Ελληνικό Πολιτισμό και ο συνδυασμός τους αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Ελληνορωμαϊκή Tέχνη

Οι θεοί του Ολύμπου αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα της ελληνορωμαϊκής τέχνης.
Θεά Αθηνά: σκίτσο της Τζωρτζίνας Κριτή.

Η ιδιαιτερότητα της ελληνορωμαϊκής τέχνης είναι αποτέλεσμα των ελληνικών και ρωμαϊκών στοιχείων. Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατάφεραν να εκφράσουν μέσα από τα έργα τους τις ευαισθησίες τους, να δείξουν τις ικανότητές τους και να γνωστοποιήσουν σε όλους τις τέχνες της πατρίδας τους.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Η Επίδραση της Ελληνικής Αρχαιότητας στην Ιταλική Αναγέννηση

Το 2ο Πολιτιστικό Πρόγραμμα αναζητά την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βλάχου Μαρίνα και Κωστομοίρη Καίτη.

Στα ίχνη του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού

Το 1ο πολιτιστικό πρόγραμμα διερευνά την επίδραση του Ελληνικού Πολιτισμού στη διαμόρφωση του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού. Υπεύθυνοι καθηγητές: Καλογερόπουλος Νίκος και Κασκαντάμη Μαρία.

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

Πρόλογος

Κάποτε ο ποιητής Οράτιος έγραψε: “Η Ελλάδα κατακτημένη με τα όπλα , νίκησε τον κατακτητή κι έφερε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιο”. Αυτή η φράση αποτέλεσε το ερέθισμα για να ασχοληθεί η πολιτιστική ομάδα του γυμνασίου μας με τον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τη σύζευξη των δύο πολιτισμών, του Ελληνικού και του Ρωμαϊκού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τη γνωριμία αυτή θα την ολοκληρώσουμε με ένα ταξίδι στην κοιτίδα του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού με σκοπό να τον μελετήσουμε από κοντά .
Το Πάνθεον ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού (www.destination360.com)